Een bijenvolk

Een bijenvolk bestaat uit 10.000 tot 60.000 bijen. Een volk bestaat uit zijn 3 soorten bijen met ieder zijn eigen taak: de koningin, de werksters en de darren.

De koningin

De taak van de koningin is het leggen van eitjes. Twee dagen nadat de koningin uit haar cel gekomen is gaat ze op bruidsvlucht. Ze vliegt dan meters hoog de lucht in en wordt gevolgd door een twintigtal darren die om de beurt met haar paren. Als dit gebeurt is heeft ze zaad genoeg om de rest van haar leven eitjes te leggen, wat ook haar enige taak is. Ze legt in het voorjaar wel 1500 tot 2000 eitjes per dag. De koningin verspreid een speciale geur (feromonen) die alle bijen van het volk over nemen waardoor ze elkaar kunnen herkennen. De koningin wordt verzorgd door de hofhouding. Deze bijen wassen en voeren haar.



koningin-bij



werker-bij

De werkster

Dit zijn de bezige bijtjes van het volk. Als een werkster na 21 dagen uit haar cel komt werkt ze haar hele leven aan een stuk door. De eerste 3 weken van haar leven werkt ze als huis bij. Haar taken zijn dan: – larven verzorgen – honingraat bouwen – het opslaan van het nectar en stuifmeel – schoonhouden van het nest – het regelen van de temperatuur (zomers 35 ̊C s, winters 20 ̊C)
De laatste weken van haar leven wordt ze een vliegbij en krijgt ze andere taken: – het halen van nectar en stuifmeel -het halen van water
Na 6 a 7 weken zijn de vleugels van de bij zo versleten en is ze zo moe van het werk dat ze sterft. De werksters die rond september uit hun cellen komen, leven gemiddeld 3 maanden, zij vliegen niet uit maar helpen het nest de winter door.



De darren

Darren zijn de mannetjes bijen. Darren worden geboren uit onbevruchte eitjes. Dit zijn grotere cellen dan de werkster cellen, waardoor de koningin weet dat ze daar geen bevrucht eitje moet leggen. De belangrijkste taak is het bevruchten van koninginnen. Voor de rest doen ze niet veel, ze helpen alleen met het op temperatuur houden van het nest als dit nodig is. Ze leven ongeveer 5 maanden



darren-bij


Een bijenzwerm

bijenzwerm

Bij een overvloed aan bijen en voedsel ontstaat er ruimtegebrek in het volk. Hier hebben de bijen wat op gevonden, het zwermen ook wel de sociale voortplanting genoemd. De koningin krijgt door dat het volk te groot wordt en gaat koningincellen bouwen. De larven in deze cellen worden het hele stadium, van larf tot bij, gevoerd met voeder sap. De werkster en darren larven maar 3 dagen. Nu de koningin verzekerd is van een opvolgster verlaat ze met de helft van de bijen en de voorraad het nest om een ander onderkomen te zoeken. Meestal vliegt de zwerm naar een tak en blijft daar als een tros een paar dagen hangen wachtend en terend op de meegenomen voedsel voorraad tot de vliegbijen een geschikt nieuw onderkomen hebben gevonden. De achtergebleven helft in het nest, kweekt de jonge koningin op en beginnen een nieuw volk in het oude nest. Het ontstaan van zwermen gebeurt meestal in de periode mei/juni.

Bijen en honing


werker-bij


Honing is het hoofdvoedsel van bijen. Hoe komen bijen hier aan? De vliegbijen vliegen van bloem tot bloem en zuigen met hun lange tong de nectar op, net zolang tot hun honingmaag vol zit. Met een volle maag, waarin zich allemaal processen afspelen die de nectar omzetten tot honing, vliegen ze terug naar de kast. Hier nemen de huisbijen de honing via de mond van de vliegbijen over. De overgegeven honing word in cellen geplaatst, zegel (deksel) erover en klaar is ‘’bij’’.
Vliegbijen nemen ook stuifmeel mee. Dit vervoeren ze aan de haakjes van de achter poten en word in cellen in de kast gestopt als voer voor de larven